Skip to main content
Muiderkerk - wie zijn wij?

Tegenover de ingang van het Oosterpark, aan de Linnaeusstraat, herinnert de toren aan het oude kerkgebouw uit 1892 dat in 1989 is afgebrand. In de toren is een bedrijf gevestigd en rond de toren bevindt zich een appartementen-complex. De Muiderkerk zelf ga je binnen via het Wensplein voor de Vrede.

Er zijn twee ingangen: de monumentale deuren gaan open als er kerkdiensten of activiteiten zijn in de moderne, multifunctionele kerkzaal. De kleinere deuren leiden naar de vergaderruimtes, de keuken en de toiletten.

De Muiderkerkgemeente is een Protestantse Kerk in Amsterdam Oost.
‘Protestants’ is een christelijke stroming vanaf de zestiende eeuw. Kenmerkend is dat we mondige mensen zijn, er is geen hiërarchie in de leiding, we zijn met elkaar verantwoordelijk, we doen actief mee in de eredienst, lezen zélf de bijbel, en ieder staat het vrij naar eigen inzichten te geloven en te leven.

Dat we een gemeenschap vormen wil zeggen dat we naar elkaar omzien, in gesprek zijn met elkaar en samen zorg dragen voor wie een beroep op ons doen. Omdat onze kerk midden in oud-Oost staat zijn we ook betrokken op (organisaties) om ons heen en dragen we bij aan verbinding tussen buurt-genoten.

Saamhorigheid, gastvrijheid en diversiteit zijn de kernwaarden voor ons beleid. De Muiderkerkgemeente hecht er aan te laten weten dat iedereen, ongeacht etnische of culturele achtergrond, leeftijd, economische situatie, gender of seksuele oriëntatie, gezondheid of ziekte, van harte welkom is in onze geloofsgemeenschap.

Wil je contact over meedoen in deze gemeente? Dan kun je terecht bij onze scriba (secretaris bestuur): Tineke Kamstra Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Je kunt de predikant bellen voor een gesprek over de kerk, je geloof, levensvragen, of over wat maar op je hart ligt.
Ds. Greteke de Vries, 06-1032 5127

Een beetje geschiedenis

Van de drie kernen van de Protestantse Kerk Amsterdam-Oost (Binnenwaai op IJburg, Eltheto in de Javastraat en de Muiderkerk) is de Muiderkerkgemeente de oudste. Ze stamt uit het eind van de 19e eeuw, toen Amsterdam voor het eerst buiten de vestingwallen ging bouwen.

Het grondgebied van de oorspronkelijke wijkgemeente is groot en omvat delen van het centrum, het grootste deel van Oost, maar zonder de Watergraafsmeer en zonder de Indische Buurt.

Na al een jarenlange samenwerking, ging eind jaren zeventig de hervormde wijkgemeente (informeel) samen met de gereformeerde Funenkerkgemeente. In de ruim twintig jaar tot aan de formele oprichting van de Protestantse Kerk Nederland was binnen de Muiderkerk alle onderscheid al vervlogen.

Het oorspronkelijke grondgebied van de Funenkerkgemeente viel grotendeels samen met dat van de Muider, behalve dat het ook de Indische Buurt omvatte. In 2004 volgde de formele fusie tussen de twee hervormde wijkgemeenten (Muider en Eltheto) met de toen al feitelijk niet meer bestaande Funenkerkgemeente. Dat werd de basis voor de huidige PKAO.

Muiderkerk 1e steenlegging 1892 .
Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden
In 1989 brandde de oude Muiderkerk vrijwel volledig af. Alleen de toren bleef gespaard. De Muiderkerkgemeente vond tijdelijk (7 jaar) onderdak in de Oosterkerk, die toen al een tijd niet meer voor kerkdiensten in gebruik was. De nieuwbouw van de huidige Muiderkerk, onder een kantoorcomplex van het Tropeninstituut (nu appartementencomplex), werd in 1997 in gebruik genomen.

De Muiderkerk brandt af op 31 oktober 1989. Foto: Jan van Deudekom Alle rechten voorbehouden