Vredesplein wordt vredestuin
vredesplein wordt vredestuin

Van wensplein voor de vrede naar een tuin voor de vrede.
Wat nu een onaantrekkelijk, waaierig en vervuild plein is, wordt een groene oase.
Motivatie voor het oppakken van het idee.
Als toelichting op onze motivatie laten we een van de vrijwilligers aan het woord, die een mooi voorbeeld schetst van de wenselijkheid van het plan:
“Als vrijwilliger zie ik hoe de mensen van de voedselbank iedere week al heel vroeg voor de kerk gaan zitten. Niet alleen om op tijd te zijn voor hun voedselpakket, maar ook omdat ze dan even kunnen kletsen met lotgenoten. Ik gun ze een fijne plek tussen het groen.”
Huidige situatie
Het plein voor de Muiderkerk wordt openbaar gebruikt. Er staat een kunstwerk met wensen voor vrede. Het stenen plein is erg warm in de zomer, waaierig in de de rest van het jaar, fietsen worden er slordig neergezet, het ziet er onaantrekkelijk uit. Een veilig gebruik van het plein wordt verhinderd door fietsers en brommers die het plein oversteken.
Wat willen we met ons idee bereiken?
Een fijne, veilige ontvangst- en ontmoetingsplek scheppen voor de diverse bezoekers van de Muiderkerk (de voedselbank, het taalcafé, de Ethopische jongeren en de Chinese, Spaanse, Ethiopische en Protestantse kerkgangers) en alle omwonenden en passanten, waaronder de mensen die op de tram en bus wachten. Verder is het een koele plek in de zomer door schaduw en groen in plaats van een versteend plein. Het regenwater kan in de bodem wegzakken en het biedt een beschermende, groene plek voor vogels, insecten en andere dieren. Het plein wordt een groene oase.
Hoe willen we dat gaan doen?
Het plein wordt opnieuw ingericht met bij voorkeur inheemse planten en met goede zitplekken gemaakt van duurzaam hout. De herinrichting wordt gedaan met professionele expertise, zodat de juiste planten er komen te staan en de indeling optimaal is voor alle gebruikers. Een deel van het werk zal worden gedaan door vrijwilligers uit de buurt. In waterbeheer wordt voorzien door het opvangen van regenwater in een ton en infiltratie in de bodem. Fietsen zullen in een afgebakend gedeelte kunnen worden gestald. Het onderhoud zal door vrijwilligers worden gedaan.
Wat is het belang van ons idee voor het gebied?
Er vindt een enorme vergroening plaats van een stenig pleintje. Het wordt tevens een rust- en ontmoetingsplek, uitdrukkelijk zonder commerciële verplichtingen. Een plek waar iedereen welkom is, maar waar geen fietsen meer kunnen rijden. Dit verbetert de veiligheid voor de voetgangers.
Wat hebben we nodig voor ons idee?
Een financiële bijdrage voor de uitvoering en assistentie bij de uitwerking van het ontwerp.
Geschatte kosten ongeveer € 28.000,-
Het ontwerp is reeds (gratis) door een vrijwilliger gemaakt.
Locatie
Wensplein voor de Vrede, Linnaeusstraat 37, voor de Muiderkerk. Dapperbuurt.
De locatie (het kerkplein) is eigendom van de Muiderkerk.
Planning
Zo snel als het kan (wij zijn er klaar voor), zodat er na de zomer een mooi groen plein is.
Uitvoerders: wie zijn de uitvoerders en/of partners? Vrijwilligers van de Muiderkerk in samenwerking met een hovenier, een houtwerker, het bestuur van de Muiderkerk en de gemeente (openbare ruimte, groendienst).
Doelgroep: wie zijn er bij betrokken?
Buurtbewoners en vrijwilligers vanuit allerlei groepen actief binnen de Muiderkerk.
Uitvoerders en partners:
- een hoveniersbedrijf,
- houtbewerkingsbedrijf voor de zitbank,
- ontwerper/landschapsarchitect (is één van de vrijwilligers)
- Vrijwilligers Muiderkerk voor planten en tegels lichten
Lees meer …Vredesplein wordt vredestuin
- Raadplegingen: 154