Diaconaat

De diaconie van de Muiderkerk

diaconielogoVanaf het allereerste begin van de kerk heeft zij zich bekommerd om het geestelijk en materieel welzijn van de mensen.

De kerk stelde mensen aan (diakenen), om te zorgen voor de armen, en om het geld dat werd ingezameld voor hen te gebruiken. Dat is nog steeds de basis voor het werk van het diaconaat. Het contact met de mensen die van het diaconaat ondersteuning nodig hebben, maakt en houdt ons bewust van de aanwezigheid van armoede en onrecht, van de noodzaak om in en vanuit de kerk daar aandacht voor te vragen.

We proberen armen te helpen op een menselijke en persoonlijke manier. We doen dat in de eerste plaats voor mensen in de buurten om onze kerk heen: in de Dapperbuurt, Transvaal, Oosterparkbuurt en Plantage, maar we kijken ook verder.

We steunen alle mensen die dat nodig hebben, of ze nou wel of niet bij de kerk horen. We geven steun, gericht op wat in hun leven van belang is. We helpen waar we kunnen, en doen dat met respect voor de mensen die onze hulp ontvangen.

Breed Interreligieus Overleg (BIO)

logo BIOHet BIO wil in Amsterdam Oost goed contact behartigen tussen diverse geloofsgemeenschappen onderling en met de buurten waarin ze gevestigd zijn. Verscheidene christelijke kerken: protestants, katholiek, apostolisch, en verscheidene moskeeën: Turks danwel Marokkaans, komen op regelmatige basis bij elkaar. De Liberaal Joodse Gemeente uit Zuid is ook in het overleg vertegenwoordigd.

Gezamenlijk voert het BIO jaarlijks 'de Abrahamsdialoog'.
Gezamenlijk besteden de gemeenschappen aandacht aan vredesactiviteiten als: Keti-koti, herdenking van de afschaffing van de slavernij; Dag van de dialoog; Vredesweek en de SamenEén-manifestatie. Het 'Veiligheidspact tegen discriminatie' is medebepalend voor de inzet van de BIO-participanten.
Het BIO beschikt over de expositie 'Geloven in Gemeenschap'. Voorgangers vertellen daarin wat hun gemeenschap bijdraagt aan het samenleven in de buurt. De expositie is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Taalcafé

nlballon Sinds april 2016 is er iedere vrijdag (met uitzondering van de schoolvakanties) tussen 10.00u en 12.00u een taalcafé in de Muiderkerk: Taalcafé Oost. In dit taalcafé staat de Nederlandse taal centraal.

Wijs met Grijs

wijsmetgrijsWijs met Grijs is het gezamenlijk programma voor en door ouderen uit Oost. Muiderkerk, Elthetokerk en andere betrokkenen uit de buurt (zoals de Ouderen Advies Raad, Wijkverpleging, Cliëntenbelang) organiseren zinvolle gesprekken over het ouder worden.

We beginnen altijd met een kop soep en een broodje, en gaan vervolgens in kleine groepjes in gesprek met elkaar. Soms nodigen we een “expert” uit om ons wat meer te vertellen. Voorbeelden van onderwerpen van eerdere bijeenkomsten zijn: “een portie (vrije) tijd”, “mijn kwaliteit van leven”.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , waar u uw vragen kunt stellen.

Open maaltijd

openmaaltijdIedere 2e woensdag van de maand kunt u samen met uw buurtgenoten genieten van een warme maaltijd in de Muiderkerk. Geen opgave vooraf. Gewoon aanschuiven om 18 uur.

Kosten: EUR 3,-.
Wanneer: vanaf 18.00 uur.
Waar: Muiderkerk

Open Kerk

kaarsenIedere zaterdag van 14.00-16.00 uur opent de Muiderkerk haar deuren en kan een ieder, om wat voor reden dan ook, de kerk binnen gaan. Buurtbewoners, toevallige voorbijgangers of regelmatig terugkerende bezoekers komen binnen om even op adem te komen, om een moment weg te zijn uit de drukte van de stad of om een kaarsje aan te steken. Contactpersoon diaconaat: Sjoukje van der Laan (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).