Burendag 2018

burendag

Burendag 2018 in de Dapperbuurt

De Muiderkerk doet mee met de Dapper Burendag op 22 september. Er is Open kerk en er zijn Dialoogtafels over “Heilig voor mij!” : Mensen van verschillende godsdiensten en levensovertuigingen wonen door elkaar in Oost. Weten we wat heilig is voor de buurvrouw of buurman en waarom? In een rustige, respectvolle sfeer vertellen we en horen we over elkaars meest waardevolle en dus kwetsbare zaken. Verderop in dit artikel wordt verteld hoe die Dialoogtafels vorm krijgen,

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. In 2018 vieren we Burendag op 22 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt.

In de Dapperbuurt is er die zaterdag de Dapper Burendag, waarop je je buren kunt leren kennen. Dit project - waarin dus ook de Muiderkerk participeert -  is een initiatief van het Kathuis en Jungle Amsterdam. Je kunt samen eten tijdens de buurtbrunch, een buurtgids leidt je de buurt door, langs verschillende locaties waar dialoogtafels en andere activiteiten zijn om aan deel te nemen. Voor de kinderen en tieners is er een aangepast programma. De dag wordt afgesloten met een feestelijke bijeenkomst. Vertrekpunt en eindpunt is Jungle Amsterdam. Het hele programma is te vinden op https://www.jungle.amsterdam/nieuws/dapper-burendag

De Dialoogtafels "Heilig voor mij ?!" in de Muiderkerk

Het onderwerp?

Tijdens de Burendag kunnen buurtgenoten in de Muiderkerk met elkaar in gesprek gaan over wat voor hen ‘heilig’ is. Voor veel mensen zijn de eigen (klein-)kinderen heilig. Als je aan de kinderen komt, dan… Als we iets ‘heilig’ noemen zeggen we tegelijkertijd: pas op, voorzichtig ermee, níet zomaar eraan komen.
Je kunt denken aan: mobieltjes (verbinding!), vrije tijd (zélf bepalen wat je doet!), bepaalde schoenen (ik bén iemand!), je fiets (je kunt ergens komen, vrijheid), de bomen in de Van Swindenstraat (natuur in de stad!), het beeld van Theo van Gogh in het park (nooit vergeten: vrijheid van spreken!), winkelsluiting op zondagochtend (niet alles draait om spullen!), je lichaam (je gezondheid!), huurwoningen (stad voor iedereen!), je buurvrouw (je redding!) en noem maar op.
Wat (of wie) ‘heilig’ is voor jou gaat dus over iets dat je heel belangrijk vindt. Misschien alleen voor jezelf, of voor je familie, je groep. Maar het kan ook, dat je dat ‘heilige’ heel belangrijk vindt voor ons samenleven. In elk geval: ‘heilig’ duidt op iets dat (of iemand die) een diepe betekenis voor je heeft. Dat zín geeft aan je leven. Zónder dat heilige gaat er voor jou iets mis in je, of ons gezamenlijke, bestaan. Dus je wilt wat voor jou heilig is beschermen.

Het belang?

Snappen wat je zélf heilig vindt én wat een ander heilig vindt.. dat helpt om voorzichtig te zijn als je iemand ontmoet. We trappen sneller dan we denken op iemands ziel, waar wat / wie heilig is gekoesterd wordt. En zelf merk je het ook als iemand iets lelijks zegt over wat voor jou van grote waarde is. Je emoties geven de grens aan: stop, afblijven, ophoepelen.
Wie interesse toont in wat heilig is voor een ander mag vaak dichterbij komen. Zal ik je er meer over vertellen? Kom maar eens kijken! Doe je mee, zullen we samen..?
Iets dat voor jou heilig is kan je leven verrijken. Maar soms zit wat voor jou heilig is jezelf of een ander in de weg. Dan is er een (ook innerlijk) conflict, over grenzen, vrijheid, veranderingen. Je eigen ‘heilige huisjes omver werpen’ doet pijn, of lucht op. Als een ander dat wat / degene die voor jou heilig is kleineert of uit de weg wil ruimen kan er een heftige strijd ontstaan.

Hoe gaat het?

Wie de Muiderkerk binnenkomt wordt uitgenodigd om met één andere (liefst voor jou onbekende) bezoeker in gesprek te gaan over twee vragen: Wat is Heilig voor jou? Hoe heeft dat te maken met wat jij belangrijk vindt in je leven?
Op een tafel voor in de kerk liggen inspiratiekaarten om op ideeën te komen. Soms moet je immers op gang geholpen worden om te ontdekken wat voor jou op dat moment ‘heilig’ is, en wat dat te maken heeft met wat jij in je leven belangrijk vindt.
Ieder tweetal krijgt een geschreven instructie hoe de dialoog verloopt. Het gaat om vertellen, luisteren, laten weten wat je gehoord hebt van de ander, stilte. Eerst de één. Dan de ánder. Aan het eind nog een onderlinge uitwisseling. En gelegenheid om iets op te schrijven.
Totaal duurt één zo’n dialoog maximaal 20 minuten. Kookwekkers worden per tweetal uitgereikt, zodat de gesprekspartners zelf de tijd in de gaten kunnen houden. En er zullen enkele Muiderkerkers rond lopen om te helpen als dat nodig is.
Er kunnen zoveel dialogen zijn als er mensen komen die mee willen doen. Ze worden gevoerd tussen 12 – 13.30 en 14-15.30 uur. Dus er is pauze tussen 13.30-14.00 uur.

Resultaat?

Hopelijk een mooi gesprek. En een buurtgenoot die je misschien nóg wel eens wilt ontmoeten. Plus een kennismaking met de Muiderkerk: een plek waar je gezíen en gehoord wordt. Ieder mens is heilig voor de Muiderkerk.