Leeskring ‘Motieven voor een betere maatschappij’

aristoteles

Maandag 22 januari (Aristoteles), 26 februari (Thomas van Aquino), 26 maart (John Locke), 23 april (Jean-Jacques Rousseau) en 28 mei (Hans Groen), Muiderkerk, Linnaeusstraat 37, 20.00 uur, opgave bij Hans Groen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , dan krijgt u de te lezen tekst toegestuurd in pdf.

Dat we met elkaar moeten samenleven staat onontkoombaar vast. Dat het niet altijd lekker loopt, is ook geen nieuws. Hoe het beter kan, daarover praten is spannend. De tijd nemen om in onze denktraditie te rade te gaan bij denkers, die ideeën en principes hebben aangereikt die ons samenleven nog steeds richten, is verrassend. Vriendschap, deugd, bezit, vrijheid zijn woorden die ons leven en onze maatschappij bepalen. Hoe zit het met zelfgenoegzaamheid, heldendaden, hebzucht, gemeenschap?

In vijf avonden wil filosoof dr. Hans Groen en gemeentelid van de Muiderkerk aan de hand van teksten van de filosofen Aristoteles, Thomas van Aquino, John Locke en Jean-Jacques Rousseau, die woorden en motieven uitdiepen. De vijfde tekst is van Groen zelf en gaat over hoe die motieven nu werken. En om alvast iets te verklappen: tegen alle gepraat over gemeenschap en identiteiten denkt Groen, dat we in de maatschappij allereerst elkaars maatje zijn. Op iedere bijeenkomst bespreken deelnemers een korte tekst die thuis van tevoren is gelezen (in vertaling). Aan de hand van de reacties ontdekken deelnemers wat de tekst ons vertelt. Voorkennis is niet nodig. De eerste avond is maandagavond 22 januari met Aristoteles over vriendschap.