Wensplein voor Vrede

fbwenspleinklein

wensplein van de vrede

Waar we voor staan

Leven in vrede. In heel de wereld. In Amsterdam. In Oost.
Een mooie plaats daarvoor is het plein bij de Muiderkerk. Op het plein staat een kunstwerk in de vorm van een kralenketting, waaraan mensen wensen voor vrede aanbrengen, telkens opnieuw. Vrede staat voor goed leven en goed samenleven. Het Wensplein voor Vrede wil een plaats zijn waar het goede wordt benoemd, geoefend en gedaan. Waar je inspiratie opdoet om het goede te kunnen doen en vol te houden. Die inspiratie kun je halen uit geloof, kunst, leven en samenleven.

Waar we voor gaan

Op het Wensplein nodigen we musici en kunstenaars, mensen uit kerken en moskeeën, scholen en andere organisaties uit Oost samen inhoud te geven aan het Wensplein voor Vrede. We beleggen dialoogbijeenkomsten met mensen die nieuwsgierig zijn naar elkaar, samen willen praten, zingen, eten. Dat gebeurt in de Vredesweek, maar ook op andere momenten in het jaar. Het doel is een mooiere buurt, waar mensen in vrede en vrolijkheid samenleven en verantwoordelijkheid willen nemen om vrede dichtbij en verder weg waar te maken.

Het Kunstwerk

Op 17 mei 2008 is door Kamervoorzitter en buurtgenoot Gerdi Verbeet het Wensplein voor Vrede geopend. Dit gebeurde door de onthulling van een kunstwerk, waarin 37 vredeswensen van buurtbewoners zijn opgenomen.

Het is een selectie van in totaal enkele honderden ingezamelde wensen van scholieren, ouderen, mensen met diverse etnische achtergronden en kerkgangers. Alle wensen zijn in een daarvoor speciaal samengesteld boekje opgenomen. Het plein wil een plek zijn waar we mogen praten over hoop en mooie dingen. Rond het wensplein worden regelmatig activiteiten georganiseerd.

torenHet kunstwerk is gemaakt van staal, voorzien van een antracietcoating. Er zijn in totaal ca. 36 kleurrijke kunststof “juwelen” op het collier bevestigd. Hierin zijn vredeswensen zichtbaar verwerkt; opgeschreven door mensen uit de buurt: scholen, moskeeën, zorgcentra en passanten.Op die manier hebben zij met hun wensen een interactief aandeel in dit vredeskunstwerk.

Ook voor manifestaties en festiviteiten is het Wensplein bij uitstek geschikt.