Diaconaat

diaconielogoDiaconaat is de dienst aan elkaar en aan de samenleving. Voor kwetsbaren en (kans)armen dichtbij en ver weg.

Elke zondag zamelen we houdbaar voedsel in voor de voedselbank in Amsterdam Oost. Ook doen we aan continue matching tussen wie om een klus of praktische hulp verlegen zit en wie een klus kan doen.

We ondersteunen inloophuis Czaar 51 met een jaarlijkse gift. In het bestuur van Czaar 51 zitten mensen uit onze gemeente. Wij hebben als Muiderkerk ook hart voor vluchtelingen. Op 21 januari 2017 organiseren we een uitje voor de vluchtelingen die in het AZC aan de Wenckebachweg wonen. Daarnaast neemt een groep van de Muiderkerk elk jaar deel aan de Schipholwake om aandacht te vragen voor ongedocumenteerden.

Elke zondag is de derde collecte er voor een doel – dichterbij of verder weg - dat de diaconie heeft uitgezocht. In 2016 collecteerden we onder andere voor de stichting VPSG (voor vragen omtrent seksueel misbruik in de kerk) en het Afrikaans Onderwijs Fonds. In januari en februari 2017 collecteren we voor Stichting Kruispost, die medische en psychosociale zorg biedt aan onverzekerden, daklozen en (uitgeprocedeerde) asielzoekers.

Breed Interreligieus Overleg (BIO)

logo BIOHet BIO wil in Amsterdam Oost goed contact behartigen tussen diverse geloofsgemeenschappen onderling en met de buurten waarin ze gevestigd zijn. Verscheidene christelijke kerken: protestants, katholiek, apostolisch, en verscheidene moskeeën: Turks danwel Marokkaans, komen op regelmatige basis bij elkaar. De Liberaal Joodse Gemeente uit Zuid is ook in het overleg vertegenwoordigd.

Gezamenlijk voert het BIO jaarlijks 'de Abrahamsdialoog'.
Gezamenlijk besteden de gemeenschappen aandacht aan vredesactiviteiten als: Keti-koti, herdenking van de afschaffing van de slavernij; Dag van de dialoog; Vredesweek en de SamenEén-manifestatie. Het 'Veiligheidspact tegen discriminatie' is medebepalend voor de inzet van de BIO-participanten.
Het BIO beschikt over de expositie 'Geloven in Gemeenschap'. Voorgangers vertellen daarin wat hun gemeenschap bijdraagt aan het samenleven in de buurt. De expositie is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Taalcafé

nlballon Sinds april 2016 is er iedere vrijdag (met uitzondering van de schoolvakanties) tussen 11.00u en 13.00u een taalcafé in de Muiderkerk: Taalcafé Oost. In dit taalcafé staat de Nederlandse taal centraal.

Wijs met Grijs

wijsmetgrijsWijs met Grijs is het gezamenlijke programma voor een door ouderen uit Oost georganiseerd vanuit de Muiderkerk en Elthetokerk. Samen met andere betrokkenen in de buurt - zoals de Ouderen Advies Raad, de wijkverpleging of Cliëntenbelang - organiseren we "zinvolle gesprekken over het ouder worden". We beginnen altijd met een kop soep en een broodje en gaan vervolgens in kleine groepjes met elkaar in gesprek. Soms nodigen we een "expert" uit om ons na afloop of voorafgaand aan de groepsgesprekken te informeren.

Wij menen dat we als kerken zelf niet primair aan voorlichting hoeven te doen. Daar zijn genoeg organisaties voor. We geloven juist dat onze meerwaarde zit in het organiseren van waardevolle ontmoetingen rond de eet- en dialoogtafel. Voorbeelden van onderwerpen van eerdere bijeenkomsten zijn "een portie (vrije) tijd", "medicijngebruik" en "mijn kwaliteit van leven".

Open maaltijd

openmaaltijdIedere 2e woensdag van de maand kunt u samen met uw buurtgenoten genieten van een warme maaltijd in de Muiderkerk. Geen opgave vooraf. Gewoon aanschuiven om 18 uur.

Kosten: EUR 3,-.
Wanneer: vanaf 18.00 uur.
Waar: Muiderkerk

Open Kerk

kaarsenIedere zaterdag van 14.00-16.00 uur opent de Muiderkerk haar deuren en kan een ieder, om wat voor reden dan ook, de kerk binnen gaan. Buurtbewoners, toevallige voorbijgangers of regelmatig terugkerende bezoekers komen binnen om even op adem te komen, om een moment weg te zijn uit de drukte van de stad of om een kaarsje aan te steken. Contactpersoon diaconaat: Sjoukje van der Laan (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).