Schipholwakes in de Veertigdagentijd

schipholwakeIn de Veertigdagentijd staat er elke zondag een groep mensen voor de poorten van het Detentiecentrum Schiphol om aandacht te vragen voor de gevangenen.
Er wordt bij toerbeurt gewaakt door leden van kerken en kloostergemeenschappen. Op Palmzondag 25 maart zijn de kerken in Amsterdam Oost aan de beurt.

Op Schiphol staat het Justitieel Complex Schiphol, vooral bekend van het Detentiecentrum, inmiddels met de bijnaam Kippenvelgevangenis. In deze gevangenis naast de startbaan zitten veel mensen die niet in Nederland mogen (ver)blijven omdat ze niet over voldoende papieren beschikken. Vanuit de organisatie Schipholwakes komt elke tweede zondag van de maand een groep mensen voor de poorten van het centrum te demonstreren om aandacht te vragen voor de gevangenen.

Deze wakes zijn bedoeld als teken van solidariteit aan de migrantengevangenen. En ook om duidelijk maken dat er grote vragen zijn bij het opsluiten van mensen die niets misdaan hebben.
In de veertigdagentijd wordt de frequentie opgevoerd. Zes weken lang elke zondag, en ook nog op Aswoensdag en Goede Vrijdag wordt bij toerbeurt gewaakt door mensen uit kerken en kloostergemeenschappen.

Op Palmzondag, 25 maart, zijn de kerken in Oost aan de beurt: van Rooms katholieke zijde parochianen van de Anna/Bon, de Gerardus Majella en de Martelaren van Gorcum, van Protestantse kant uit de Muiderkerk, de Eltheto en de Koningskerk.

De Kerken in Oost houden de wake van 14.00u. – 15.30u. Zij bemoedigen daar de mensen, die opgepakt en gevangen gezet zijn omdat zij geen/of onvoldoende geldige papieren bezitten.

Aansluitend aan de ochtenddienst is er een lichte lunch in de Muiderkerk voor diegenen die meegaan naar Schiphol.
Om 13.30u. vertrekt er vanaf de Muiderkerk een speciale bus die ons naar en vanaf Schiphol vervoert.
Rond 16.00u. zijn we weer terug bij de Muiderkerk.

Zie ook: http://www.schipholwakes.nl